Bemutatkozás

Orvosi pályámat gyermekgyógyászként kezdtem a Heim Pál Gyermekkórházban, és ez egy életre meghatározta a szemléletemet. A gyermekek nem kis felnőttek, igen sajátos problémáik vannak, az ellátásuk, gyógyításuk nagyfokú empátiát és nem utolsó sorban gyakorlatot igényel.

1984 óta dolgozom fül-orr-gégészként. A szakvizsga előtt több évig a Semmelweis Egyetem Fül-orr-gégeklinikáján dolgozhattam, ahol Ribári professzortól és munkatársaitól megtanultam a fül-orr-gégészeti diagnosztika és műtéti kezelés alapjait. Abban az időben még kevés fiatal volt ott, így szinte ki se jöttem a műtőből. Ennek később nagy hasznát láttam: a bonyolultabb, nehezebb műtétek is ismerősek lettek számomra. Más hazai centrumokban is eltöltöttem hosszabb-rövidebb időt, tanítómestereim között tudhatom Bauer és Pytel professzorokat, a pécsi iskola nagyhírű tanárait, valamint Z. Szabó professzort, az egykori HIETE, későbbi OGYK tanszékvezetőjét. A felkészülés során megfordultam Európa és Amerika több nagy fül-orr-gégészeti központjában, a teljesség igénye nélkül felsorolva: Berlin, Würzburg, Greifsswald, Mannheim, Varsó, London, Helsinki, Turku, Malmö, Koppenhága, Toronto, Philadelphia, Stanford.

2003-ban védtem meg PhD értekezésemet, 2013-ban a pécsi Tudományegyetem általános orvosi karán habilitáltam, ugyanez év őszén az Egyetem szenátusa címzetes egyetemi tanári címet ítélt meg számomra. Az EMMI egészségügyért felelős Államtitkára felkérésére 8 éven át (két ciklusban) elláttam a Szakmai Kollégium Fül-orr-gégészeti Tagozata elnöki teendőit is. Kórházamban kutatási és fejlesztési igazgatóként a kutatások, és a tudományos munka koordinálásáért vagyok felelős, mint tudományos igazgató.

2000. és 2020 között vezettem a Heim Pál Gyermekkórház Fül-orr-gégészeti Osztályát, mint osztályvezető főorvos. 2022-ben a vezetést átadtam korábbi helyttesemnek, Csákányi Zsuzsanna doktornőnek, de továbbra is dolgozom az Osztályon, mint főorvos.12 orvoskollégával, és állandó, jól képzett nővérgárdával, egy sok éve állandó csapattal, vettünk/ veszünk részt a gyermek-fül-orr-gégészeti ellátásban, a fővárosban. A fővárosi ügyeletek több mint felét mi látjuk el, és országos centrumként az egész ország területéről, sőt külföldről is fogadunk betegeket.

2016 októberében 2 hetet töltöttem egy orvosi misszió tagjaként Malawiban, Közép-Kelet Afrikában. Munkatársaimmal 43 műtétet végeztünk, általában bonyolult, nehéz eseteket. A segiteni tudás, a betegek bizalma, a helyiek kedvessége bőségesen kárpótolt bennünket rossz körülményekért és egy életre szóló, felemelő élményben volt részünk.

Több mint 25 éve indítottam el első magánrendelésemet  Biatorbágyon (2051 Biatorbágy, Mester u. 2. tel: +36-23-534-560 (H-Cs: 7-19 óra; P:7-15 óra bejelentkezés: Nagy Erika 06/20 490 59 40; munkaidőben, 9-17 óra között). Itt kedden délutánonként (15.30-18.00) rendelek felnőtteknek, gyermeknek egyaránt. A rendelő mellett működő audiológiai szalon  lehetőséget nyújt hallásvizsgálatokra és komplex audiológiai (hallókészülékes rehabilitációs) ellátásra.

A jól felszerelt rendelő, a barátságos környezet, a kedves személyzet segít oldani az orvosi vizsgálattal mindig együtt járó feszültséget. A betegek időpontra jőve, várakozás nélkül kerülnek sorra, mindenkire elég időt hagyva, hogy ne csak a szűken vett vizsgálatra kerülhessen sor, hanem a beteg problémáinak meghallgatására, azok átbeszélésére, illetve megoldására is. A bátor, ügyes kis páciensek a vizsgálat végén kis ajándékot kaphatnak az asszisztensnőktől. Kerüljük a korábban széles körben alkalmazott fájdalmas, sokszor felesleges, invazív módszereket, mint pl. a fülfelszúrás, arcüreg-felszúrás. Törekszem a betegek meggyógyítására a járóbeteg rendelésen, de szükség esetén természetesen a kórházi, műtéti háttér is rendelkezésre áll.

2015 szeptemberétől tovább szélesítettem a “magán-palettát”: tagja lettem az újonnan indult magánklinika, a Duna Medical Center (DMC) (1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 6.) csapatának. Egyelőre ambuláns szakrendelést, vizsgálatokat végzek, illetve lehetőség van az egynapos sebészet keretében kisebb műtétek végzésére is. A későbbiekben, a fekvőbeteg részleg átadása után akár nagyobb műtétekre is vállalkozhatunk. A dunaparti toronyházban kialakított magánklinika a legkényesebb európai igényeket is kielégíti, a legkorszerűbb műszerekkel van felszerelve, a kialakítása minden vonatkozásban megfelel a hasonló nyugat-európai intézményeknek. A klinikáról többet az intézmény honlapján (www.dunamedicalcenter.org) lehet megtudni. A rendelési időm itt : csütörtök 14.30-16.00 Bejelentkezés telefonon: 790 70 70.

2017 májusától a Gellérthegyen lévő Czeizel Intézetben (1016 Budapest, Bérc u. 23.) is fogadok magánbetegeket, csütörtökönként 17- 19 óra között. Az intézetben korszerű felszerelés, Nyugat-Európára jellemző körülmények, díjmentes parkoló várja a pácienseket. Bejelentkezés: 06-1 273-1913

Szakmai működésem kiterjed a gyermek-fül-orr-gégészet és bronchológia minden ágára, különös tekintettel a műtéti vonatkozásokra. Az évek során összesen több mint 20 000 műtétet végeztem, legfiatalabb betegem 1 napos volt.
Kiemelt terület számomra a hasadék-sebészet: az ajak- és szájpadhasadékos gyermekek műtéti kezelésére és gondozására létrehoztam a Heim Pál Gyermekkórház hasadék-teamjét, amiben részt vesz szájsebész, ortodontus, audiológus, logopédus, foniáter és fogszabályozással foglalkozó specialista. Minden hónap első keddjén tartunk team- megbeszélést, ahová a bonyolultabb, vagy a több szakma részvételét igénylő pácienseinket hívjuk, és vizsgáljuk meg.

Fontos terület számomra a fülsebészet, a hallásjavító tympanoplasztikai műtétek végzése, az audiológiai implantációk (BAHA, Bonebridge), az orrban az endoszkópos melléküreg – sebészet művelése. Ez utóbbiakat segítik azok az adományok, amelyeket részben a televízió segítségével kaptunk, és felszerelhettük a legkorszerűbb műszerekkel a műtőket és az osztályunkat. Audiológiából is szakvizsgám van, betegeket fogadok az ország minden részéből nagyothallások kivizsgálása és rehabilitálása (hallókészülékes ellátás) céljából a Heim Pál Gyermekkórház Audiológiai Centrumában.

A munkám változatos, izgalmas, kitölti szinte minden napomat. Igyekszem időt szakítani a tudományos munkára is, 210 dolgozatom jelent meg, köztük 55 angol nyelven, több mint 400 előadást tartottam egyetemeken, kongresszusokon. Mint a Szakmai Kollégium Fül-orr-gégészeti Tagozatának elnöke, szervezem a terület szakmai, szakmapolitikai és tudományos életét is.

Szívesen válaszolok a betegek, szülők e-mailben feltett kérdéseire, címem: